Geen categorie

De zaak Coen

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Cover de glossy Coen!

Was Jan Pieterszoon Coen (1587-1629) een held of een schurk? Daar mag de lezer van de Coen! zelf over oordelen. De eenmalige glossy is een uitgave van het Westfries Museum in het kader van een expositie over deze in Hoorn geboren gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.

“Of Coen zelf blij zou zijn met de glossy, valt te betwijfelen”, aldus Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Hij wordt er namelijk van alle kanten belicht, dus ook van zijn slechte kant. Met de Coen! willen we de lezer vooral kennis laten maken met de grote rijkdom aan visies, historische verhalen en prachtige afbeeldingen die met deze persoon samenhangen.”

Met de Coen! en de tentoonstelling De zaak Coen speelt het museum in op de discussie rond het standbeeld op de Roode Steen in Hoorn. Velen vinden dat Coen geen standbeeld heeft verdiend. De grote tentoonstelling heeft daarom de vorm van een rechtszaak. De aangeklaagde is Jan Pieterszoon Coen en de aanklacht luidt: Coen is niet standbeeldwaardig.

Er komen getuigen aan het woord die voor en tegen de aanklacht pleiten. Ook komen er ‘bewijsstukken’ op tafel: bijzondere voorwerpen en beeld- en geluidsfragmenten die de aanklacht ondersteunen of weerleggen. Rechter van dienst is Maarten van Rossem en de bezoeker treedt op als jurylid, die na het aanhoren van de getuigen en het bekijken van al het bewijs om een oordeel wordt gevraagd.

De zaak Coen, t/m 1 juli in het Westfries Museum, Hoorn
De glossy Coen! is voor € 6,95 verkrijgbaar in diverse museumwinkels en boekhandels.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share