Geen categorie

Dode Zeerol in Nieuwe Kerk

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Tentoonstellingsaffiche. Foto: De Nieuwe Kerk.

Bij De Nieuwe Kerk in Amsterdam is gisteren een Dode Zeerol afgeleverd. Dat meldde het NOS Journaal. De rol uit de eerste eeuw voor Christus is afkomstig uit het Israel Museum in Jeruzalem. Het object zal te zien in de tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen, die op 17 december opent.

Aan de hand van ongeveer 500 bruiklenen vertelt de tentoonstelling het verhaal van drieduizend jaar joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis. De bruiklenen komen van internationaal gerenommeerde musea en collecties en uit particulier bezit. De meeste ervan zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Behalve de Dode Zeerol is onder meer ook de oudste complete Torarol te zien, uit de collectie van de Staatsbibliotheek in Berlijn.

De Dode Zeerollen omvatten meer dan 900 handgeschreven documenten, inclusief ruim 200 handschriften uit de Hebreeuwse Bijbel, de Tenach (het Oude Testament). Ze werden ontdekt tussen 1947 en 1956 in elf grotten in de buurt van de nederzetting van Qumran, een plaats aan de noordwestkust van de Dode Zee. Vorige week werd bekend dat het Drents Museum in 2013 met een expositie komt die in het geheel is gewijd aan de Dode Zeerollen.

Jodendom. Een wereld vol verhalen, 17 december 2011 t/m 15 april 2012 in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share