Geen categorie

Kasteel het Nijenhuis toont lang verloren gewaand werk Heyboer

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Museum de Fundatie presenteert volgend jaar in Kasteel het Nijenhuis bij Heino de tentoonstelling Anton Heyboer – Missing Years. Heyboer (1924-2005) maakte de ruim 150 getoonde etsen en schilderijen tussen 1953 en 1960. Het is voor het eerst dat er een overzicht te zien is van dit lang verloren gewaande werk uit zijn Haarlemse periode.

Anton Heyboer, ets en olieverf op hout, 1959, 2 maal 150 x 150 cm.

Dat dit deel van zijn oeuvre als verloren werd beschouwd, was aan Heyboer zelf te danken. Hij beweerde dat alles wat hij in zijn zogenaamde Haarlemse periode had gemaakt, was vernietigd. In 2004 kwam met een ets uit 1957 dit vroege werk voor het eerst weer aan de oppervlakte.

Uit de erfenis van een vriend en mecenas van Heyboer, de Haarlemse kunstschilder Josef Santen (1926-1988) verschenen in de jaren erna enkele honderden etsen en een aantal schilderijen. Deze ‘Haarlemse’ collectie is al die jaren in tact gebleven en nu in het bezit van de Amsterdamse kunsthandelaren Georges Knubben en Couzijn Simon.

Het werk, dat een geheel andere kant van Heyboer toont, is te zien in Kasteel het Nijenhuis van 19 februari tot en met 6 mei 2012. Op dit moment besteedt Museum Jan van der Togt  in Amstelveen ook al aandacht aan vroeg werk van Heyboer, met de expositie Anton Heyboer: oud werk uit de Anton Heyboer Foundation. Deze is te bezoeken tot en  met 22 januari.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share