Geen categorie

Bijbels Museum exposeert in Museum Krona

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

In samenwerking met het Bijbels Museum presenteert Museum Krona in Uden vanaf 23 oktober 2021 de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord. Deze toont monumentale papierkunstobjecten van Annita Smit in combinatie met nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters.

De door het thema Tijd en Eeuwigheid geïnspireerde, driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit zijn gemaakt van ultradun, gered bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – van gebruikte liedboeken en versleten bijbels. “Het werk typeert zich door subtiele en natuurlijk ogende kleuren, de verfijning en detaillering”, aldus het persbericht. “Elk werk lijkt te zijn opgebouwd uit minuscule en ragfijn gesneden stukken papier die door de wind op hun plek zijn gewaaid.”

Annita Smit, Temperament, 2020. Foto: Anja Loepa/Bijbels Museum.

De poëzie van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou hangt in de tentoonstelling gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten en de laatmiddeleeuwse kunst van het klooster. Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers roert met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn: meditatie voor museumbezoekers.

Bij de tentoonstelling verschijnt een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten. De tentoonstelling startte in andere vorm in juli 2021 in de Kloosterkerk en het Escher Museum in Den Haag, en zal in februari 2022 doorreizen naar Museum Klooster Ter Apel.

Tijd en Eeuwigheid is een productie en initiatief van het Bijbels Museum, dat geen vaste locatie meer heeft, maar reizende tentoonstellingen maakt met een link naar de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies. Dat geldt zeker voor het thema Tijd en Eeuwigheid. Steeds meer mensen zoeken naar rust, verdieping en naar waarden die de waan van de dag overstijgen. Vele filosofen, kunstenaars, dichters en (beta-)wetenschappers bogen zich over het thema en laten zich nog steeds door deze thematiek inspireren.

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord, 23 oktober 2021 t/m 30 januari 2022 in Museum Krona, Uden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share