Geen categorie

Het einde van de wereld?

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

De Langetelling-kalender van de Maya bereikt over enige tijd een datum die correspondeert met 21 december 2012. Duizenden mensen over de hele wereld geloven dat deze datum het begin is van grote veranderingen. Sommigen denken hierbij aan dodelijke natuurrampen. De tentoonstelling 21 december 2012: Het einde van de wereld? in Museum Volkenkunde in Leiden gaat in op de verschillende theorieën.

In de eerste helft van de vorige eeuw werd in Tortuguero (Mexico) een stenen monument gevonden. Hierop staat een tekst in hiëroglyfen met daarin een datum die overeenkomt met 21 december 2012. De tekst is door verschillende wetenschappers geïnterpreteerd. Geen van hen kon daar een toekomstvoorspelling in ontdekken. Volgens hen gebeurt er dus niets bijzonders op die dag.

Mensen uit de alternatieve wetenschap denken dat deze datum wél een belangrijke betekenis had voor de Maya. De bekendste alternatieve wetenschapper is de Amerikaan John Major Jenkins, die meent dat er na 2012 een grote spirituele verandering zal plaatsvinden. De belangrijkste denker binnen de spirituele stroming is de Amerikaan José Argüelles. Door meditatie en spirituele kracht zal, volgens hem, na 21 december 2012 het kapitalistische, materialistische tijdperk eindigen en een vredige, spirituele wereld ontstaan.

Het minst hoopgevend is het vooruitzicht van de doemdenkers. Volgens hen zal de aarde op 21 december geteisterd worden door een serie verwoestende rampen: aardbevingen; vulkaanuitbarstingen en tsunami’s.

Na het bezoek aan de tentoonstelling kan het publiek zijn voorkeur voor een theorie aangeven en zien hoe de medebezoekers over deze roemruchte dag denken. De tentoonstelling in Museum Volkenkunde  begint op 27 oktober en duurt, mocht de wereld toch niet vergaan, tot en met 12 mei 2013.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share