Geen categorie

Stedelijk en Van Abbemuseum kopen samen werk van Yael Bartana

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven hebben samen een fotografisch werk van de Israelisch-Nederlandse kunstenaar Yael Bartana aangekocht. The Missing Negatives of the Sonnenfeld Collection was onderdeel van Yael Bartana’s solotentoonstelling … And Europe will be stunned, afgelopen zomer in het Van Abbemuseum.

Yael Bartana, The Missing Negatives of the Sonnenfeld Collection, 2008. Courtesy Annet Gelink Gallery Amsterdam.

Voor The Missing Negatives of the Sonnenfeld Collection (2008) selecteerde Yael Bartana (1970) foto’s uit de Sonnnfeld Collectie, een van de grootste privéarchieven van historische beelden van gebeurtenissen in Israël in de twintigste eeuw. Met behulp van jonge Palestijnen en Joden die momenteel in Israël wonen, heeft zij de originele foto’s van Leni en Herbert Sonnenfeld opnieuw geënsceneerd. Het resultaat is een heropvoering van beelden die diep geworteld zijn in het collectieve geheugen van Israël.

Yael Bartana, The Missing Negatives of the Sonnenfeld Collection, 2008. Courtesy Annet Gelink Gallery Amsterdam.

Volgens het Stedelijk en het Van Abbemuseum  zullen gezamenlijke aankopen steeds belangrijker worden. “In deze financieel moeilijke tijden moeten Nederlandse musea meer samenwerken op alle niveaus en moeten zij ook sterker hun individuele bijdrage aan de Collectie Nederland voor ogen houden”, aldus Charles Esche, directeur van het  Van Abbemuseum. De aankoop werd mogelijk gemaakt door Outset Contemporary Art Fund, een filantropische organisatie die met particuliere bijdragen musea en kunstprojecten ondersteunt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share