Geen categorie

Museum No Hero opent in Delden

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

En opeens is Nederland weer een kunstmuseum rijker. Zonder heel veel rumoer vooraf opende afgelopen zaterdag in het Overijsselse Delden Museum No Hero.

Museum No Hero met achtertuin. Foto: Museum No Hero.

Een bijna driehonderd jaar oud pand is het onderkomen van het museum. Ooit begonnen als woonhuis, kreeg het later de functie van rechtbank, hotel, gemeentehuis en rentmeesterij van Kasteel Twickel. Nu is het dan een museum, opgericht door de Enschedese zakenman Geert Steinmeijer.

De gefortuneerde ondernemer, onder meer eigenaar van Hartman Tuinmeubelen, is sinds zijn eerste aankoop in 1993 gefascineerd door kunst. Zijn verzameling beslaat inmiddels zo’n vijfhonderd werken uit alle delen van de wereld. In 2016 toonde Rijksmuseum Twenthe al een selectie.

Twee werken (Yellow Rose van Walter Darby Bannard (links) en Fille en pleurs van Karel Appel) die te zien waren in de expositie in Rijksmuseum Twenthe. Foto: Evert-Jan Pol.

Zijn visie kwam daarin al goed naar voren. Grote namen en onbekendere kunstenaars wisselden elkaar af. Evenals traditionele kunstlanden en minder voor de hand liggende gebieden. Zo was er een ruimte gewijd aan Vietnam, een land dat we hier toch niet direct associëren met kunst.

Steinmeijer wil laten zien dat kunst zich niet beperkt tot het Westen. Museum No Hero toont daarom kunst uit vijf werelddelen. En ook oud en nieuwer lopen hier door elkaar heen. De zakenman is namelijk geen verzamelaar een strak afgebakend verzamelgebied. Hij koopt wat hij mooi vindt, en dan maakt het niet uit of het vijf of vijfhonderd jaar oud is.

Ruim dertig jaar verzamelde de zakenman in redelijke anonimiteit. Hij stond niet bekend als kunstverzamelaar. Hij vindt dat het niet om de verzamelaar moet gaan, maar om de kunst. Zijn collectie en zijn museum noemde hij daarom No Hero (geen held). De verzamelaar is namelijk niet belangrijk, vindt hij; de kunst moet centraal staan.

Museum No Hero, Hengelosestraat 2/4, Delden. Openingstijden: woensdag t/m zondag, 11-17 uur

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share