Geen categorie

Overheid stopt subsidie Institut Néerlandais

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Het Institut Néerlandais (IN) in Parijs krijgt met ingang van 2015 geen subsidie meer van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Raad van Toezicht is uit protest met onmiddellijke ingang collectief afgetreden. Dat heeft dit Nederlands cultureel centrum bekendgemaakt.

Tentoonstelling Jan van Scorel in 2011. Foto: Philip Provily.

Het ministerie heeft besloten de subsidie stop te zetten omdat het centrum te duur zou zijn, weinig kosteneffectief en niet modern. Het instituut noemt deze argumenten in een schriftelijke verklaring uiterst wankel en ongefundeerd.

Het ministerie wil de werkwijze in Parijs in de toekomst meer laten aansluiten op die van de vertegenwoordigingen in andere belangrijke culturele centra als New York, Londen en Berlijn. Culturele programma’s zullen vanuit de ambassade tot stand komen, in samenwerking met Franse en Nederlandse culturele instellingen en met wisselende Nederlandse en Franse programmeurs.

Het stoort het IN dat het het nieuws middenin de zomervakantie heeft moeten vernemen en dat het besluit is genomen door een demissionair minister, met een parlement op reces. Bovendien is de uitvoering van de beslissing in handen van een pas aangestelde ambassadeur in Frankrijk. Het instituut noemt het besluitvormingsproces “wederrechtelijk, onstaatkundig, ondemocratisch en een voorbeeld van bad governance”. IN vraagt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken dan ook de uitvoering van de genomen beslissing op te schorten en deze na de komende verkiezingen wederom aan de orde te stellen.

Het Institut Néerlandais  is in 1957 opgericht door kunstverzamelaar Frits Lugt, in samenwerking met de Nederlandse overheid. Het organiseert onder meer tentoonstellingen, concerten, filmvoorstellingen, literaire presentaties en avonden gewijd aan dans en theater. Bovendien leren er jaarlijks meer dan 500 Fransen de Nederlandse taal.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share