Geen categorie

Het denkraam van Marten Toonder

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat Marten Toonder werd geboren. De geestelijk vader van Tom Poes en Ollie B. Bommel verrijkte de Nederlandse taal met woorden als ‘minkukel’ en ‘denkraam’. Het Letterkundig Museum wijdt een grote overzichtstentoonstelling aan deze schrijver en tekenaar.

Foto: Roel Visser.

Zakenman en kunstenaar, kluizenaar en acteur, realist en magiër, schrijver en tekenaar. Toonder (1912-2005) was een complexe man vol tegenstrijdigheden. Deze dualiteit vormt de rode draad door de expositie Marten Toonder. Een dubbel denkraam.

Foto: Roel Visser.

De tentoonstelling gaat in op Toonders relatie met zijn familie en de invloed die echtgenote Phiny Dick had op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Er is aandacht voor zijn levensbeschouwing, Ierland, zijn (clandestiene) werk tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn maatschappijkritiek. Ook belicht de expositie Toonder als eigenaar van de Toonder Studio’s en als taalkunstenaar.

Striptekenaar Erik de Graaf verstripte speciaal voor de tentoonstelling het levensverhaal van Toonder. De tekeningen geven een verrassend inkijkje in zijn denkraam. Het bijzondere leven van de markante man wordt tot leven gebracht door uniek materiaal uit het persoonlijk archief van de kunstenaar. Het museum toont niet alleen het werk van de meester-verteller, maar onthult ook de man achter de befaamde verhalen.

Marten Toonder. Een dubbel denkraam, 12 oktober 2012 t/m 31 januari 2013 in het Letterkundig Museum, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share