Geen categorie

Rijksmuseum koopt Mondriaanjurk

0 0
Read Time:52 Second

Nieuws

Het Rijksmuseum heeft de Mondriaanjurk van couturier Yves Saint Laurent gekocht. De jurk van wollen tricot uit 1966 werd met steun van de Bankgiro Loterij bij Christie’s Londen verworven voor 30.000 euro.

In 1965 lanceerde Yves Saint Laurent (1936-2008) een collectie jurken, gebaseerd op de schilderijen van Piet Mondriaan (1872-1944), waarin rechte, zwarte lijnen, primaire kleuren, asymmetrie en een duidelijke vlakverdeling overheersten. Het door het museum aangeschafte kledingstuk, ooit gedragen door barones Van Zuylen van Nijevelt, was één van de meest sobere in Saint Laurent herfstwintercollectie ‘65/’66.

A 'Mondrian Dress', Yves Saint Laurent, 1966. Foto: Christie's.
A ‘Mondrian Dress’, Yves Saint Laurent, 1966. Foto: Christie’s.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: “Met deze aanwinst slaan we als het ware twee vliegen in één klap: Mondriaan en Yves Saint Laurent. Dé schilder en dé modeontwerper van de twintigste eeuw verenigd in een prachtige jurk.” De Mondriaanjurk  is volgens het museum de enige in een Nederlandse collectie en krijgt een plaats in de opstelling van het vernieuwde Rijksmuseum vanaf 2013.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share