Geen categorie

Paasei van Koons drie jaar lang in Boijmans

0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Nieuws

Het is nog geen Pasen, maar het eerste paasei is al gesignaleerd in Museum Boijmans Van Beuningen. Maar dan wel één van tweeduizend kilo. Het reusachtige ei met strik, gemaakt door Jeff Koons, bevindt zich in het entreegebied. Het kunstwerk blijft drie jaar lang in het museum.

Verschillende musea wilden het werk Baroque Egg with Bow tonen, maar de particuliere verzamelaars kozen voor het Boijmans vanwege hun speciale band met Rotterdam. Koons (1955) maakte in veertien jaar tijd tien eieren. Elk kunstwerk maakt deel uit van belangrijke privéverzamelingen.

Jeff Koons, Baroque egg with bow.

Vijf van de eieren hebben een glad oppervlak: de zogenaamde Smooth Eggs. De overige vijf zijn Baroque Eggs en zien eruit alsof ze in kreukelige folie zijn verpakt. Het ontwerp symboliseert onder meer (weder)geboorte en vruchtbaarheid, terugkerende thema’s in het werk van de kunstenaar. De coating van de eieren is laag over laag en met de hand aangebracht voor een zo glanzend mogelijk effect. Deze techniek is ontleend aan de auto-industrie. Aan elk ei is door meerdere medewerkers een jaar lang gewerkt. De eieren zijn daardoor vrij prijzig. Het exemplaar in het Boijmans is vele miljoenen euro’s waard.

De tien gigantische eieren maken deel uit van Koons’ Celebration Series waarmee hij in 1994 begon. Andere bekende sculpturen uit die series zijn Balloon Dog, Hanging Heart en Diamond.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share