Geen categorie

Britse portretkunst in Rijksmuseum Twenthe

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

George Romney, Lady Hamilton as Circe ,circa 1782, olieverf op doek, 53,3 x 49,5 cm. © Tate, London 2011.

Rijksmuseum Twenthe besteedt vanaf 31 maart aandacht aan Britse portretkunst in de achttiende eeuw. Er is werk te zien van kunstenaars als William Hogarth, Sir Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough, George Romney en Sir Thomas Lawrence.

De achttiende eeuw wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van de Britse kunst. In deze periode bereikten Britse kunstenaars een uitzonderlijk hoog niveau en inspireerden zij, na eerst door Nederlandse en Franse schilders te zijn beïnvloed, zelf de Europese kunst.

De portretschilderkunst was de voornaamste kunstvorm in het achttiende-eeuwse Engeland. Als geen ander volk waren de statusbewuste Britten erdoor geobsedeerd. Een getalenteerde portrettist kon iemand immers de uitstraling van een echte lady of gentleman geven.

De bloei werd ook bepaald door de politieke en economische veranderingen in de late zeventiende eeuw. Het gezag van de monarchie en de aristocratie werd steeds meer ondermijnd en de toekomst lag in de handen van handelslieden en stedelijke beroepsbeoefenaars, de groeiende middenklasse. Deze ‘nieuwe rijken’ kregen ook belangstelling voor cultuur en portretschilderkunst in het bijzonder.

De schilderijen op de expositie komen uit de collectie van Tate Britain in Londen. Vanwege een beperkte verbouwing kan dat museum minder kunstwerken tonen en kon het deze topstukken uitlenen.

Ladies & Gentlemen. Portretten uit de Britse Gouden Eeuw, 31 maart t/m 16 september in Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share