Geen categorie

Drents Museum breidt Drentse Meestercollectie uit

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Het Drents Museum heeft werk van Egbert van Drielst en Alexander Mollinger aangekocht. Het breidde daarmee de Drentse Meestercollectie uit.

Egbert van Drielst, Drents landschap met figuren, 1807, collectie Drents Museum, aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

De Groningse schilder Egbert van Drielst (1745-1818) bezocht Drenthe al als jonge jongen. Het landschap raakte hem en hij kwam daarom ook als kunstenaar naar de provincie voor de nodige inspiratie. Het Drents Museum bezat al vele tekeningen en prenten van zijn hand, maar slecht één schilderij. Drents landschap met figuren uit 1807 is nummer twee.

De tweede aanwinst is een werk van de Utrechtse kunstenaar Alexander Mollinger (1836-1867). Mollinger was een leerling van de Haagse School-schilder Willem Roelofs. Samen maakten zij studiereizen naar Drenthe. De schilder oogstte lof met zijn inzending voor de Wereldtentoonstelling in Londen in 1862, waar de pers hem tot de beste Nederlandse landschapsschilders rekende.

Alexander Mollinger, Boerin met koeien in Drents landschap (Westerbork of Zweelo), ongedateerd, collectie Drents Museum, aangekocht met steun van de Stichting Vrienden van het Drents Museum.

Het Drents Museum bezat al zeven werken op papier van Mollinger. Het aangekochte werk Boerin met koeien in Drents landschap (Westerbork of Zweelo) is het eerste schilderij van Mollinger in de collectie.

De zogenaamde Drentse Meestercollectie van het Drents Museum bestaat uit uitsluitend schilderijen van hoge kwaliteit met Drenthe als onderwerp. De nieuwe aanwinsten zijn in gezelschap van werken van kunstenaars als Hendrik Willem Mesdag, Vincent van Gogh, Max Liebermann en Jan Wiegers. Vorig jaar kocht het Mesdags Landschap nabij Vries met ploegende boer aan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share