Geen categorie

Rijksmuseum krijgt 500 portretten Gerard Reve

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Annelies Romein, Amsterdam, 1947.

Het Rijksmuseum heeft bijna 500 portretten van Gerard Reve gekregen, gemaakt tussen 1947 en 2004. De foto’s zijn geschonken door Joop Schafthuizen, Reves levenspartner. Hij deed dit ter nagedachtenis van Reve en omdat hij volgens eigen zeggen de fotografen wil eren die hem in al die jaren hebben geportretteerd.

Vanaf het begin van zijn carrière stond Gerard Reve (1923-2006) in de belangstelling van de schrijvende en fotograferende pers. Tal van bekende fotografen hebben hem geportretteerd: van Emiel van Moerkerken en Cas Oorthuys tot Eddy Posthuma de Boer en Rineke Dijkstra. Zij maakte in 2004 het laatste portret van hem, waarvan een afdruk deel uitmaakt van de schenking.

Op de vroegste geschonken fotoportretten is Reve te zien als branieachtige en soms clowneske figuur. Op de laatste foto’s is hij juist een breekbare, oude man, die vooral in gepeins is verzonken. Tijdens de woelige jaren ’60 bekeerde Reve zich tot het katholicisme en begon hij openlijk over zijn homoseksualiteit te schrijven.  Met name op een aantal foto’s van Posthuma de Boer uit deze periode zien we Reve omringd door allerlei katholieke voorwerpen, koketterend met het geloof en de dood.

De foto’s zijn belangrijk voor de fotografiecollectie van het Rijksmuseum doordat ze het verloop laten zien van één mensenleven, aldus Hans Rooseboom, conservator fotografie. “Van angry young mandie de Nederlandse letteren bestormde in de jaren ’40, en vervolgens in de jaren ’60 een aantal heilige huisjes omverwierp, tot de man die zelfs in de nadagen van zijn leven fotogeniek bleef peinzen.” Na heropening van het hoofdgebouw, naar verwachting in 2013, zal het Rijksmuseum de foto’s in wisselende presentaties tonen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share