Geen categorie

Vanuit huis naar een Vlaams museum

0 0
Read Time:2 Minute, 26 Second

We kunnen even geen museum bezoeken, en al helemaal niet eentje in het buitenland. Het Vlaams toerismebureau introduceert daarom de Flemish Masters Museum Tour. Deze bestaat uit online rondleidingen door vier Belgische musea.

De Flemish Masters Museum Tour is het vervolg op het succesvolle project Stay At Home Museum, dat eerder dit jaar veel online bezoekers trok. Meer dan 2,5 miljoen kijkers uit bijna 100 landen waren de eregast op virtuele rondleidingen langs de werken van Vlaamse Meesters als Rubens, Bruegel en Van Eyck. De BBC beoordeelde de reeks als “best lockdown entertainment“.

Foto; KBR museum, Brussel.

In de nieuwe Flemish Masters Museum Tour brengt de kijker virtueel een bezoek aan toonaangevende Vlaamse musea en collecties. Een aan het museum verbonden expert geeft daarbij tekst en uitleg.

De online rondleidingen zijn korte, op zichzelf staande documentaires. Volgens de makers zijn ze ook geschikt als voorbereiding, begeleiding of aanvulling van een echt museumbezoek, zodra dat weer mogelijk is. Vandaar de ondertitel Your personal preview for the real thing.

De musea die hun deuren openen voor de virtuele bezoeker zijn Museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen, de Sint-Pieterskerk in Leuven, het Sint-Janshospitaal in Brugge en het KBR museum in Brussel. In elke aflevering staat één onderwerp centraal.

Zo vertelt de directeur van Museum Mayer Van Den Bergh op donderdag 12 november over De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. Het museum kocht dat topstuk ooit voor omgerekend 12 euro.

Pieter Bruegel de Oude, Dulle Griet, 1563, Museum Mayer Van Den Bergh, Antwerpen. Foto: Evert-Jan Pol.

In de aflevering vanuit de Sint-Pieterskerk (donderdag 19 november) gaat het over Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts, dat op verschillende vlakken grenzen verlegde in de schilderkunst. Sommige kunsthistorici bestempelen Bouts als de eerste echte landschapsschilder.

Het Sint-Janshospitaal presenteert een rondleiding door de expositie Hans Memling en de hedendaagse kunst (donderdag 26 november). De kunstliefhebber ontdekt daarin dat Memling niet alleen invloed uitoefende op de schilders Dürer en Rafaël, maar ook op hedendaagse kunstenaars als Joseph Kosuth, Kehinde Wiley en Aydin Aghdashloo.

Hans Memling, Altaarstuk van de Heilige Johannes de Doper en de Heilige Johannes de Evangelist (detail), 1479, Sint-Jans Hospitaal, Brugge. Foto: Evert-Jan Pol.

Het KBR museum staat op donderdag 3 december stil bij de de Vlaamse Primitieven. Volgens sommige kunstexperts maakten die hun mooiste werk niet op schilderij, maar in de miniaturen van handschriften. De laatste aflevering van Flemish Masters Museum Tour toont de kijker de mooiste exemplaren uit de Bourgondische Librije, de bibliotheek van de Bourgondische hertogen.

Elke aflevering is op de betreffende dag vanaf 19 uur te zien op drie online locaties: de Flemish Masters Facebook pagina, het Visit Flanders YouTube-kanaal en de Flemish Masters-website. En elke aflevering kan nadien herbekeken worden.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share