Geen categorie

Sfeervolle reis door geschiedenis van Hotel New York

0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Recensie

Duitse bommen op Rotterdam vaagden in de Tweede Wereldoorlog bijna de gehele historische binnenstad weg. Oude gebouwen die de verwoestingen overleefden vallen daardoor extra op tussen de moderne giganten waar de Maasstad nu zo bekend om staat. Een van die panden, het onderkomen van Hotel New York, staat centraal in een sfeervolle tentoonstelling in Museum Rotterdam.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Sinds 1901 schittert dit iconische gebouw op de Kop van Zuid waar het uitkijkt op de rivier Nieuwe Maas. Ooit was dit het vertrekpunt voor Amerikavaarders die hun geluk wilden beproeven aan de andere kant van de grote plas. Inmiddels is er een hotel gevestigd, en dat alweer 25 jaar, wat de aanleiding vormt voor de expositie.

Hotel New York – Story of pioneers neemt de bezoeker mee door de geschiedenis van het gebouw. Het startte zijn leven als thuisbasis van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Voor vele duizenden Nederlanders was dit het laatste gebouw dat ze in hun vaderland zagen. Erachter lag het schip dat hen naar hun nieuwe thuis zou brengen.

Een loopplank symboliseert deze laatste wandeling in Nederland. Als bezoeker – pardon, reiziger – kun je natuurlijk ook de trap nemen, maar die heeft wel veel minder charme. Boven wachten negen smaakvol ingerichte kamers die samen het verhaal van het gebouw en zijn gebruikers vertellen. In het eerste vertrek komen de twee functies van het pand samen in de vorm van oude koffers, veel oude koffers.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Deze ‘bagageruimte’ zorgt meteen voor de juiste sfeer; je waant je direct in een andere wereld. En de tentoonstelling weet die sfeer gedurende de hele rondgang vast te houden. De met ‘scheepswanden’ aangeklede gangen dragen daar aan bij. Je loopt even niet door een museum, maar door een schip of een hotel, wat maar je voorkeur heeft.

Na de wandeling kun je even tot rust komen in een fraaie hotelkamer met een heel aanlokkelijk bed. Je mag erop liggen, dus doe dat ook gerust. En droom dan bijvoorbeeld van die mooie verre reis die je ooit nog wil maken.

Hotel New York – Story of pioneers, t/m 1 november in Museum Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share