Geen categorie

Naturalis wil verwoest Braziliaans museum helpen

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

De twaalf grootste natuurhistorische musea in de wereld, waaronder Naturalis in Leiden, hebben hun steun uitgesproken voor het Nationaal Museum van Brazilië. Dat ging afgelopen zondag grotendeels in vlammen op. De musea willen het getroffen instituut zo mogelijk helpen bij de wederopbouw.

Het National Museum van Brazilië. Foto: Halley Pacheco de Oliveira (via Wikipedia).

“Terwijl onze collega’s in Brazilië naar de toekomst kijken, verbinden we ons eraan hen de komende weken, maanden en jaren zo goed mogelijk te ondersteunen”, aldus de directeuren van de musea in een gezamenlijke verklaring die The New York Times eerder deze week publiceerde.

Volgens hen kan het belang van de verwoeste collecties niet worden overschat. “Het Nationaal Museum was de thuisbasis van onschatbare voorwerpen en exemplaren die onschatbare waarde hebben voor de wetenschap (…), dit is niet alleen een verlies voor Brazilië, maar ook voor de rest van de wereld.”

De musea schrijven verder: “Tijden als deze zijn een ontnuchterende herinnering dat de natuurlijke geschiedenis van belang is. Musea als de onze documenteren, beschermen en vieren de natuurlijke wereld. Onze collecties zijn een onschatbare bibliotheek met momenten van leven op aarde – elk voorwerp en exemplaar is een cruciaal verslag van hoe de wereld werd wat het nu is (…).”

Naturalis heeft de verklaring ondertekend omdat het begrijpt wat de impact is van wat er in Brazilië verloren gegaan is, laat een woordvoerster weten. “Dergelijke collecties leveren onschatbare kennis over biodiversiteit en zijn van grote waarde voor de wetenschap wereldwijd.”

Hoe Naturalis en de andere instellingen het Nationaal Museum van Brazilië kunnen helpen, is nog onduidelijk. “De steunbetuiging is een open uitnodiging”, aldus de woordvoerster. “Het museum moet zelf aangeven waaraan het behoefte heeft.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share