Geen categorie

Stedelijk Museum en Groninger Museum krijgen werk Werkman

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Nieuws

Het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Groninger Museum krijgen allebei werk van de kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). Stichting H.N. Werkman schenkt het Stedelijk Museum 94 werken en het Groninger Museum 59. 

De schenking is een gevolg van de opheffing van Stichting H.N. werkman, die op 20 november 1962 werd opgericht met als doel het werk van de kunstenaar in brede kring bekendheid te geven. Dat is mede door de recente uitgave van een oeuvrecatalogus gerealiseerd. Het kunstbezit van de stichting wordt verdeeld onder twee musea die een band hebben met Werkman.

Het Stedelijk Museum gaf hem in 1939 zijn eerste solotentoonstelling. Vorig jaar heropende dat museum met een zaal gewijd aan de druksels van de kunstenaar. Het heeft momenteel al 832 werken van Werkman in de collectie.

H.N. Werkman, Premie Boekenvrienden uitgevoerd naar ontwerp 4: Vogel voor boom, 1943.

Ook het Groninger Museum is sinds jaar en dag in het bezit van een belangrijke collectie druksels, gebruiksdrukwerk, tekeningen en schilderijen van Hendrik Nicolaas Werkman en besteedde regelmatig aandacht aan zijn werk. Vanaf 10 april 2015, zeventig jaar na Werkmans dood, stelt het Groninger Museum zijn leven en werk centraal in een overzichtsexpositie.

Hendrik Nicolaas Werkman had een kleine drukkerij in Groningen en was lid van de Groninger schildersvereniging De Ploeg. Behalve dat hij deelnam aan activiteiten en exposities, verzorgde hij het drukwerk voor die groep, waaronder affiches, uitnodigingen en catalogi. Tijdens de oorlog illustreerde hij voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit verschillende uitgaven die in bedekte termen kritiek leverden op het nazibewind. Dit kwam hem duur te staan: op 10 april werd hij samen met negen anderen door de nazi’s gefusilleerd, nog geen week voor de bevrijding van Groningen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share