Geen categorie

Fries Museum zoekt geborduurde trouwjurk

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Het Fries Museum is op zoek naar een handgeborduurde trouwjurk voor de tentoonstelling Haute Bordure, die begin volgend jaar opent. Daarin staat borduurwerk in de mode centraal.

Een van de zalen staat in het teken van fijn, wit borduurwerk dat belangrijke levensmomenten als geboorte, doop en huwelijk markeert. Het museum mist echter nog een (historische) witte, handgeborduurde trouwjurk.

Daarom doet het nu een oproep aan het publiek. Wie nog witte geborduurde trouwjurk op zolder heeft liggen, kan contact opnemen met het Fries Museum via e-mail, onder vermelding van trouwjurk. Geïnteresseerden wordt gevraagd om foto’s te mailen, voorzien van zoveel mogelijk informatie, zoals een datering, het materiaal en de staat waarin de jurk verkeert.

Een kamerjas uit omstreeks 1880.

In Haute Bordure toont het Fries Museum voorbeelden van boorduurwerk uit de afgelopen vier eeuwen. Kleding en accessoires uit de eigen collectie worden aangevuld met historische en eigentijdse creaties. Van een avondjurk met rinkelende bellen van Viktor & Rolf tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620 en een rijk gedecoreerde japon van koningin Máxima.

Het Fries Museum wil laten zien dat borduren van alle tijden is en voor iedereen. “Bijna 150 kledingstukken en accessoires bewijzen dat borduurwerk meer is dan decoratie; het laat zien wie je bent”, aldus het museum op zijn website.

“In Haute Bordure vergaap je je aan vier eeuwen handgemaakt borduurwerk in de Nederlandse mode. Van een spectaculair catsuit van Jan Taminiau – van top tot teen met pailletten bestikt – tot met gouddraad versierde schoenen uit 1620, en van ritselende roaring twenties-jurkjes tot achttiend-eeuwse mannenvesten met minutieus geborduurde details.”

Haute Bordure 13 februari t/m 18 juli 2021 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share