Geen categorie

Fries Museum koopt stilleven François de Geest

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second
François de Geest, Stilleven met rozentak in vaas van Chinees overgangsporselein met vlinders en insecten, 1653, Fries Museum.

Het Fries Museum heeft een bloemstilleven uit 1653 gekocht van François de Geest. Op het werk is een vaas te zien van blauwwit porselein, gevuld met rozen en omgeven door vlinders, rupsen en kevers. De tekening is toegevoegd aan de tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland.

Bijzonder aan het stilleven is het afgebeelde vaasje. De vaas is verwant aan het porselein uit de periode 1640-1643, dat gevonden werd aan boord van een gezonken Chinese jonk. Het zeilschip, tegenwoordig bekend als het Hatcherwrak, vervoerde grote hoeveelheden Chinees porselein voor de Nederlandse markt. Het stilleven van François de Geest toont aan dat dit type porselein al snel een plek had gevonden in Nederlandse huishoudens.

Volgens het Fries Museum is Stilleven met rozentak in vaas van Chinees overgangsporselein met vlinders en insecten is een grote toevoeging aan de collectie van het museum. In de collectie bevond zich nog geen enkele zeventiende-eeuws bloemstilleven, hoewel ‘blomstuckies’ of ‘blompotties’ regelmatig in Friese boedels uit die tijd voorkwamen.

François de Geest (ca. 1627-1682) was een geboren en getogen Leeuwardenaar en lid van kunstenaarsfamilie. Hij behoorde tot de kleine groep kunstenaars die zich verre houden van het schilderen van uitbundige boeketten, een geliefd onderwerp in de zeventiende eeuw. In plaats daarvan concentreerde hij zich op de gedetailleerde weergave van enkele bloemen met of zonder glanzende insecten. Werk van zijn hand komt zelden of nooit op de kunstmarkt.

Het Fries Museum heeft de tekening kunnen aankopen dankzij steun van Vereniging Rembrandt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share