Geen categorie

Is Donna Nuda een Da Vinci? Het publiek bepaalt

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second
Leonardo da Vinci (school van), Naakte vrouw (Donna nuda), 16de eeuw. Olieverf op doek (overgezet van paneel) © State Hermitage Museum, Sint-Petersburg.

Is de Donna Nuda uit de collectie van de Hermitage wel of niet geschilderd door Leonardo da Vinci? Bezoekers van Hermitage Amsterdam mogen daarover stemmen. Het schilderij is daar nog tot en met vrijdag 17 mei te zien.

Tsarina Catharina de Grote kocht dit schilderij in 1779 aan als een échte Leonardo da Vinci. In het begin van de twintigste eeuw is het echter toegeschreven aan ‘de school van Leonardo da Vinci’. Over die toeschrijving is sinds kort discussie opgelaaid.

Musée Condé in Frankrijk bezit namelijk een tekening die in 2017 aan Da Vinci is toegeschreven, en die buitengewoon veel gelijkenissen heeft met de Donna Nuda. Daar komt nog bij dat de Donna Nuda sterk overeenkomt met de Mona Lisa. Het bevat hetzelfde spel van licht en donker, de naakte dame zit in dezelfde pose, heeft eenzelfde mysterieuze glimlach en ook in de achtergrond lijkt de hand van de meester zelf zichtbaar.

Is het schilderij dan toch een echte Da Vinci? Wie zal het zeggen? Als aan Hermitage Amsterdam ligt, is het aan het publiek. In het kader van vijfhonderdste sterfdag van de kunstenaar (2 mei) nodigt het museum zijn bezoekers uit zelf goed te bekijken én te oordelen met behulp van een stemmodule in de audiotour. Stemmen kan vanaf vrijdag 3 mei. De publiekskeuze wordt eind mei bekendgemaakt.

Donna Nuda blijft in Amsterdam tot en met 17 mei, als onderdeel van de expositie De schatkamer!. Daarna reist ze door naar Musée Condé in Chantilly. Daar krijgt het werk een plek in de tentoonstelling La Joconde nue (de naakte Mona Lisa).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share