Geen categorie

Ons paradijs

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Foto: Annelies Damen.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwamen honderdduizenden Indische Nederlanders naar Nederland. In de tentoonstelling Indië was ons Paradijs in het Gorcums Museum, wordt het spoor teruggevolgd. Fotografe Annelies Damen zocht op Java en Bali de plekken op waar haar Oma Riek woonde, werkte en vakantie vierde.

De fotografe kwam al enkele jaren geleden op het idee om het Indische verleden van haar opa en oma met de camera vast te leggen. Door de verhalen over de moeilijke tijden in Indië, de oorlog en het Jappenkamp raakte zij geïnspireerd en werd zij nieuwsgierig naar de verborgen familiegeschiedenis.

Het levensverhaal van haar oma legde ze vast op tape in een aantal interviews. “Mijn oma is de rode draad voor deze Indië-expositie en de foto’s en verhalen zijn symbolisch voor alle Indische Nederlanders”, aldus Damen. “Tijdens mijn werk heb ik de geuren geroken en de kleuren gezien waar oma over vertelde. Dit heeft dromerige beelden opgeleverd met een zonnige kant. Het is een ode geworden aan haar en aan alle Indische Nederlanders.”

Dromerig zijn de beelden inderdaad. Haar eigen foto’s combineerde ze met die van haar grootvader, die een verdienstelijk amateurfotograaf was. Die werkwijze leverde bijzondere en fraaie beelden op. De mengeling van oud en nieuw zorgt voor een vleugje exotiek dat zo bij het onderwerp past.

Indië was ons paradijs, t/m 19 juni in het Gorcums Museum, Gorinchem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share