Geen categorie

Glinsterend glas

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Vier jachthoorns Duitsland of Nederlanden 1600-1850.

Gemeentemuseum Den Haag heeft één van de belangrijkste museale glasverzamelingen van Nederland. Een greep uit deze collectie wordt in twee opeenvolgende exposities aan het publiek getoond.

Glinsterend Glas, 1500 jaar Europese glaskunst geeft een volledig overzicht van de productie van glas door de eeuwen heen. Om volledig mogelijk te kunnen zijn, houdt het museum een tentoonstelling in twee delen. In de exposities staat Europees glas uit de periode 400 tot 1900 centraal.

In het eerste deel, Glinsterend Glas I, komt onder meer elegant Venetiaanse glas en glas à la Façon de Venise (in Venetiaanse stijl) uit bijvoorbeeld Frankrijk en de Nederlanden voorbij. Glinsterend Glas II staat in het teken van versiertechnieken als emailbeschildering, slijpwerk en diamantgravure.

Caroline Prisse, De Groenmachine, 2007 Glas, rubber, porselein, 350 x 350 x 40 cm. Collectie IVG Institutional Funds GmbH. Foto Ron Zijlstra.

De komende maanden is er nog veel meer glas te zien in het Haagse museum. De expositie Glas(s), Gerrit Rietveld Academie Amsterdam 1969-2009 staat stil bij de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Deze bestaat veertig jaar en is één van de belangrijkste glasopleidingen ter wereld.

Het accent ligt op hedendaagse glaskunst met werken van (oud)docenten en (oud)studenten als Bert Frijns, Mieke Groot, Dafna Kaffeman, Katrin Maurer, Richard Meitner, Richard Price, Sybren Valkema en Gareth Noel Williams. De expositie laat zien dat de opleiding nog steeds toonaangevend is.

Glinsterend Glas I, t/m 28 juni, gevolgd door Glinsterend Glas II, van 4 juli tot en met 1 november en Glas(s), Rietveld Academie Amsterdam 1969-2009, t/m 1 november in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share