Geen categorie

Parijs in beeld

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Expositie

Na de Tweede Wereldoorlog werd het vrijwel ongeschonden Parijs een toevluchtsoord voor kunstenaars uit andere landen. Ook verschillende fotografen trokken naar de Franse hoofdstad om daar het goede leven te proeven. Onder hen Ed van der Elsken (1925–1990) en Robert Frank (1924). Het Nederlands Fotomuseum toont in twee exposities een selectie uit de foto’s die zij daar maakten.

Blinde accordeonist, Parijs, ca. 1950. Foto: Robert Frank.

Van Van der Elsken toont het museum een twintigtal foto’s die hij tussen 1950 en 1954 in Parijs schoot. Enkele daarvan zijn nog nooit eerder gepubliceerd. Bij ander werk gaat het om nieuwe afdrukken van foto’s uit de boeken Parijs! Foto’s 1950 – 1954 en Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés. De Nederlandse fotograaf legde het Parijse leven op straat, in cafés en parken vast.

(ongepubliceerd) Café bij Gare Saint Lazare, Parijs, Frankrijk, 1950-1954. Foto: Ed van der Elsken. Nederlands Fotomuseum.
(ongepubliceerd) Café bij Gare Saint Lazare, Parijs, Frankrijk, 1950-1954. Foto: Ed van der Elsken. Nederlands Fotomuseum.

De Van der Elsken-expositie sluit aan op de tentoonstelling Paris met vintage prints van de Zwitsers-Amerikaanse fotograaf Robert Frank. Frank woont sinds 1947 in Amerika. Maar omdat hij de Oude Wereld miste, reisde hij rond 1950 regelmatig naar Parijs. Hier maakte hij uiteenlopende foto’s van de mensen, dieren en bloemen in de straten, boulevards en parken. Hij selecteerde de meeste van de 72 getoonde foto’s zelf speciaal voor de tentoonstelling.

Parijs! Ed van der Elsken en Paris. Robert Frank, van 4 april t/m 7 juni in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share