Geen categorie

RKD en musea kopen samen almanak Der Blaue Reiter

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis toont op de Tefaf een luxe uitgave van de almanak Der Blaue Reiter uit 1912. Het kocht de publicatie samen met Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum.

Almanak Der Blaue Reiter.

Het gaat om een uniek, genummerd exemplaar van een luxe-uitgave inclusief de originele cassette. De almanak is in blauw maroquinleer gebonden en heeft op het voorplat een vignet van Wassily Kandinsky in blinddruk met bladgoud belegd. Voorin deze uitgave zijn twee originele, handgesigneerde houtsneden in kleur toegevoegd van Franz Marc en Wassily Kandinsky.

Kandinsky en Marc waren de redacteuren van de almanak, die verder bijdragen bevat van onder anderen August Macke en Arnold Schönberg. De publicatie was bedoeld als eerste in een reeks, geheel door kunstenaars samen te stellen, uitgaven, die jaarlijks de stand van zaken zou weergeven van de vernieuwing in de kunst en een blik zou werpen op de toekomst.

Franz Marc, Fabeltier, houtsnede 1912.

Kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter zocht niet naar een formele ontwikkeling, maar naar een grotere geestelijke inhoud. Dit idee van vernieuwing en leiderschap komt naar voren in de beelddrager van de almanak: een triomferend naar voren springende ruiter.

Met steun van het TEFAF Museum Restoration Fund is de almanak gerestaureerd. Hij is daarom voor het eerst te zien op de Tefaf, die plaatsvindt van 10 tot en met 19 maart in Maastricht. De eerste museale presentatie is vanaf 9 september in Museum Boijmans Van Beuningen. Daarna is de almanak in het najaar van 2018 te zien in de tentoonstelling Alexej von Jawlensky in Gemeentemuseum Den Haag en vervolgens in het Stedelijk Museum.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share