Geen categorie

Boeiende eerste kennismaking met Vincent van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

Recensie

Hij figureerde al in films, televisieseries en toneelstukken en nu is Vincent van Gogh (1853-1890) ook een stripfiguur. Stichting EurEducation en het Van Gogh Museum presenteren het stripalbum Vincent van Gogh – De worsteling van een kunstenaar. Marc Verhaegen, bekend als tekenaar van Suske en Wiske, vertelt samen met scenarist Jan Kragt het tragische levensverhaal van de beroemde schilder.

Fragment uit Vincent van Gogh – De worsteling van een kunstenaar, door Marc Verhaegen en Jan Kragt.

Een tekening – gevonden, verloren en weer teruggevonden – speelt een sleutelrol in de geromantiseerde geschiedschrijving. Verhaegen en Kragt gebruiken dit door Vincent getekende landschap ingenieus als kapstok waaraan de biografie wordt opgehangen.

Het verhaal begint in mei 1890, wanneer de schilder per trein afreist naar Parijs om zijn broer Theo, schoonzus Jo Bonger en hun zoontje Vincent Willem te bezoeken. Flashbacks – via verhalen van Theo, collega Anthon van Rappard en Vincent zelf – nemen de lezer vervolgens mee naar het verleden.

Fragment uit Vincent van Gogh – De worsteling van een kunstenaar, door Marc Verhaegen en Jan Kragt.

Deze volgt het hobbelige pad dat Van Gogh heeft moeten bewandelen richting het kunstenaarschap. Die weg is bezaaid met onzekerheid, eenzaamheid en – aan het eind – angsten. Verhaegen heeft die angsten in surrealistische stijl in beeld gebracht. De route kent fraaie beelden, waarvan enkele de kenner van Van Goghs werk bekend kunnen voorkomen.

Het doel van het stripalbum is jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de wereldberoemde kunstenaar. Als eerste kennismaking is deze strip zeker geslaagd te noemen, maar meer onderricht is vervolgens wel nodig. Bij de strip verschijnt daarom ook een lespakket voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs en groep 8 van het basisonderwijs. Overigens is het album ook boeiend voor (volwassen) mensen die de schilder al wel kennen.

Vincent van Gogh – De worsteling van een kunstenaar door Marc Verhaegen en Jan Kragt kost € 6,95 en is te koop in de museumwinkel van het Van Gogh Museum en in strip- en boekwinkels in Nederland en België.
Het lespakket is gratis te downloaden via de websites van
Stichting EurEducation en het Van Gogh Museum.

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share