Geen categorie

Fietsen in de voetsporen van Joseph Beuys

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Op 12 mei is het precies honderd jaar geleden dat de Duitse kunstenaar Joseph Beuys ter wereld kwam. Zijn hele leven woonde hij in Noordrijn-Westfalen. Tourismus NRW, de toeristische organisatie van deze Duitse deelstaat, heeft daarom een fietsroute ontwikkeld langs plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van Beuys. Onder het motto Beuys & Bike combineert de 300 kilometer lange fietsroute kunst met actief zijn in de buitenlucht.

Joseph Heinrich Beuys (1921-1986) geldt als een van de invloedrijkste Duitse kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij maakte onder meer tekeningen, beelden en installaties. Materialen als vet, vilt, koper en was en motieven als het hert en de haas waren terugkerende elementen in zijn oeuvre.

Joseph Beuys op de fiets. © Hans Lachmann, Archiv der Evangelischen Kirche im Rheinland.

Het huis waar hij geboren is, zijn eerste atelier, belangrijke werken of musea die zijn werk al vroeg presenteerden: de nieuwe fietsroute leidt naar uiteenlopende Beuys-plekken in Kleve, Bedburg-Hau, Duisburg, Krefeld, Mönchengladbach, Düsseldorf, Neuss en Leverkusen. Wie op de fiets stapt, maakt niet alleen kennis met de kunstenaar en zijn werk vanuit verschillende perspectieven, maar kan ook genieten van het weidse landschap van de Niederrhein. Een eigen fiets of e-bike meenemen is niet nodig. Die kan je ook huren bij een van de ruim veertig fietsverhuurplekken van Niederrheinrad.

Het vlakke landschap van de Niederrhein met weilanden, akkers, rivieren en meren vormt de coulisse voor een aantal bezienswaardigheden die iets te maken hebben met het leven van Beuys. Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau bijvoorbeeld heeft niet alleen de grootste collectie Beuys-werken ter wereld, het gebouw zelf is een indrukwekkende waterburcht, omringd door een beeldenpark.

In het voormalige Kurhaus Kleve, nu een kunstmuseum, kun je Beuys’ eerste atelier bezoeken, zijn vroege werk bekijken en vervolgens door de barokke tuinen wandelen. In Mönchengladbach, waar Beuys verschillende performances deed en zijn eerste grote museale tentoonstelling had, is de kunstenaar te zien in een nieuwe muurschildering bij Museum Abteiberg.

Het museum voor beeldhouwkunst, het Lehmbruck Museum in Duisburg, toont de ‘verwantschap’ van Beuys en Lehmbruck. Rond Neuss staan verschillende werken van Beuys’ leerling Anatol langs de route. In Düsseldorf zijn overal in de stad plekken te bezoeken waar Beuys zijn sporen heeft nagelaten,zoals de Kunstakademie waar hij professor was, de Kunsthalle met de kachelpijp in de muur en de cafés in de Altstadt waar hij zijn studenten ontmoette.

Meer informatie over Beuys & Bike staat op de site van Tourismus NRW.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share