Geen categorie

Stedelijk Museum Roermond wordt Cuypershuis

0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Buste Pierre Cuypers. Foto: Cuypershuis.

Stedelijk Museum Roermond heropent zondag 30 oktober als het Cuypershuis. Het museum is sinds 1 november 2009 gesloten vanwege een grootschalige renovatie. Het nieuwe Cuypershuis laat de bezoeker het leven en werk van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers beleven.

In zijn tijd werd architect/ontwerper Pierre Cuypers (1827-1921)  geroemd en verguisd, maar in eigen stad, Roermond, is hij altijd groot gebleven. Anno 2011 is Cuypers weer alom salonfähig. Zijn oeuvre, bestaande uit gebouwen, interieurs, kunstvoorwerpen en meubels is bijzonder groot. Door zijn contacten wist hij de ene na de andere opdracht in de wacht te slepen. Cuypers was een cultureel ondernemer avant-la-lettre die met zijn werk de horizon en het binnenhuis van Nederland in de negentiende eeuw stevig heeft bepaald.

Roermond had daarbij een groot pre. Cuypers werd er geboren en getogen en keerde er na zijn verblijf in Amsterdam en Valkenburg weer terug. Het contact met zijn geboortestad is hij nooit verloren. Hij realiseerde daar en in de omgeving diverse werken. Een daarvan is het vroegere Stedelijk Museum Roermond. Dat gebouw realiseerde hij in 1853 om er te wonen en te werken. Verder fungeerde het als staalkaart van zijn bouwopvattingen. Dé plek dus voor een aan zijn leven en werk gewijd museum. Het museum werd verbouwd naar een ontwerp van het Roermondse architectenbureau KERNarchitecten.

Het Cuypershuis  laat Cuypers zien als ontwerper, architect, kunstenaar, propagandist, organisator, vernieuwend vakman en idealist met een ontembare werklust. Zo komen zowel de professionele als de persoonlijke kant van hem in beeld. Het nieuwe museum is vanaf zondag 30 oktober open van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share