Geen categorie

Het morele geweten van de kunstwereld

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

De Amerikaanse kunstenaar Leon Golub (Chicago 1922 – 2004 New York) werd met zijn geëngageerde werk het morele geweten van de kunstwereld. Museum Het Domein in Sittard wijdt een expositie aan deze kunstenaar. Live & Die Like a Lion?, de eerste solo van Golub in Nederland, omvat zo’n vijftig tekeningen die hij maakte tussen 1999 en zijn dood in 2004.

Leon Golub, Alarmed dog encountering pink!,2004. Oil stick and ink on Bristol, 8 x 10 inches. Courtesy Ronald Feldman Fine Arts, New York. Art © Estate of Leon Golub/Licensed by VAGA, New York, NY. Photography by: Cathy Carver.

Hoewel hij hoofdzakelijk bekend staat als schilder, vormde het tekenen de basis van Golubs kunstenaarspraktijk. In zijn tekeningen worden scènes van menselijke vergankelijkheid afgewisseld met expliciet erotische voorstellingen en politieke aanklachten met wrange humor en subversieve teksten. Het is voor het eerst dat op een dergelijke schaal aandacht wordt gewijd aan Golubs late tekeningen.

De kleine tekeningen staan in contrast met de vaak meterslange schilderijen die Golub ook maakte. Hij verwierf in de jaren vijftig bekendheid met expressieve schilderijen met strijdende figuren. Tijdens de hoogtijdagen van de minimal art en de conceptuele kunst bleef Golub stug doorschilderen, en maakte hij sterk politiek georiënteerd werk, onder meer gericht tegen de Vietnamoorlog.

Hij schraapte zijn beschilderde doeken af met slagersmessen, waardoor hij het ruwe linnen deels weer blootlegde, en spijkerde zijn schilderijen zonder spieraam direct tegen de muur, als een soort protestposters. In de jaren zeventig maakte hij vooral portretten van dictators en invloedrijke industriëlen. Vanaf de jaren tachtig richtte Golub zich in series als Mercenaries, Interrogation en Riot op allerlei vormen van machtsmisbruik en geweld.

Leon Golub – Live & Die Like a Lion?, t/m 25 april in Museum Het Domein, Sittard

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share