Geen categorie

Museum Het Valkhof koopt heilige Sebastiaan

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second
Henrick van Holt (vóór 1490-1545/1546), De heilige Sebastiaan, omstreeks 1520-1530, eikenhout, Museum Het Valkhof. © Julius Böhler Kunsthandlung.

Museum Het Valkhof heeft een eikenhouten beeld van de heilige Sebastiaan uit het begin van de zestiende eeuw gekocht. De sculptuur is gemaakt door de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt (vóór 1490-1545/1546).

Het beeld toont het met pijlen doorboorde lichaam van martelaar Sebastiaan. De sculptuur valt op door zijn afmetingen. Het is 115 centimeter hoog, groter dan de meeste beelden uit dezelfde periode. Museum Het Valkhof noemt de aanwinst “een prachtige toevoeging aan de verzameling”. Wat onderwerp, materiaal en herkomst betreft, sluit het naadloos aan op de collectie laat-middeleeuwse kunst.

De Romeinse militair Sebastiaan was volgens de legende een officier van de keizerlijke garde ten tijde van Diocletianus, in de derde eeuw. Dat was voordat het Romeinse Rijk het christendom als godsdienst erkende. Toen aan het licht kwam dat Sebastiaan christen was, werd hij voor straf vastgebonden aan een boom en beschoten met pijlen. De martelaar wordt vaak afgebeeld als een schaars geklede, sierlijke jongeman. Het uitbeelden van Sebastiaan was een geliefde manier voor schilders en beeldhouwers om staand mannelijk naakt af te beelden.

De aankoop van het beeld is mogelijk gemaakt door een legaat van Lex Harm (1957-2015). Het museum ontving de schenking voor het verwerven van een laat-middeleeuws kunstwerk. Harm was een gepassioneerd kunstliefhebber en droeg Museum Het Valkhof een warm hart toe.

De sculptuur bevond zich geruime tijd in privébezit en de bewaarplaats is lang onbekend geweest. Vanaf eind april is De heilige Sebastiaan te zien in de collectiepresentatie Nijmegen 1500-1940.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share