Geen categorie

Che Guevara en andere beelden aan de Croeselaan

0 0
Read Time:2 Minute, 42 Second
Christian Jankowski, Living Sculptures, Che, 2012.

Ruim voor de opening van Beeldenpark Croeselaan in Utrecht was er al ophef over een van de beelden. Een sculptuur van Che Guevara hoorde er niet thuis, vonden velen. Eerder deze maand werd het kunstwerk besmeurd met rode verf.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Van de verf is geen spoor meer te bekennen. Alsof er niets gebeurd is, kijk Che onbewogen voor zich uit. En dat zal hij ook op deze plaats blijven doen, heeft de gemeente Utrecht laten weten. Wel komt er een bordje bij te staan met meer informatie over dit kunstwerk.

Op dat bordje zal de gemeente duidelijk maken dat het beeld geen voorstelling is van Che Guevara, maar van een straatartiest die de Argentijnse revolutionair portretteert als levend standbeeld. Che is namelijk een beeld uit de serie Living Sculptures van de Duitse kunstenaar Christian Jankowski (1968).

Gefascineerd door straatartiesten die zich op de populaire boulevard Las Ramblas in Barcelona voordoen als bronzen standbeelden besloot de kunstenaar drie van hen te vereeuwigen als een echte bronzen sculptuur. Behalve Che selecteerde hij Julius Caesar en de vrouw uit Salvador Dalí’s Antropomorfe ladekast. Ook die werken hebben een plek in het pas geopende Utrechtse beeldenpark.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Alicia Framis , Cartas Al Cielo, 2011.
Jos Wong Lun Hing, Zonder titel, 1983.
Jeanot Bürgi, Eenheid in verscheidenheid, 1983.

In totaal staan er in het beeldenpark dertien werken, in uiteenlopende stijlen. Allemaal hebben ze een toegankelijk karakter en zijn ze behoorlijk fotogeniek. Niet geheel onbelangrijk in dit Instagramtijdperk. Met name Cartas Al Cielo van Alicia Framis heeft het in zich een Instagramlieveling te worden. De grote spiegelbol leent zich namelijk bij uitstek voor selfies.

In de opstelling van de sculpturen is één wisselplek. Hier plaatst de gemeente jaarlijks een ander, modern werk. De primeur is voor kunstenaar Jessica Stockholder. Haar Assist is letterlijk gekoppeld aan Menselijke ontmoeting van Paul Kingma en Groot Gezadeld Paard van Hans Wimmer. De drie sculpturen lijken te zijn samengesmolten tot één creatie.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Hans Wimmer, Groot Gezadeld Paard, 1967, Jessica Stockholder, Assist: Rider, 2019, Paul Kingma, Menselijke ontmoeting, 1971 (van links naar rechts).
Fernando Sanchez Castillo, Citizen Perspective (detail), 2003.

Het beeldenpark – of eigenlijk meer beeldenstrook – bevindt zich aan de Croeselaan in Utrecht, achter treinstation Utrecht Centraal. De laan is opnieuw ingericht, waarbij verduurzaming en circulair bouwen het uitgangspunt vormden. Dat houdt in dat de gemeente zoveel mogelijk bestaande en herbruikbare grondstoffen, materialen en elementen uit de Croeselaan of de directe omgeving opnieuw gebruikte.

Dat geldt ook voor de beelden die hier nu staan. Ze zijn allemaal afkomstig uit de collectie van de gemeente Utrecht en uit de Rabo Kunstcollectie (het hoofdkantoor van de Rabobank staat aan de Croeselaan). De meeste waren even thuisloos, maar dankzij deze nieuwe kunstlocatie kunnen ze weer schitteren.

Beeldenpark Croeselaan, Croeselaan, Utrecht (tussen het Jaarbeursplein en het hoofdkantoor van de Rabobank)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share