Geen categorie

Expositie Bosch opent in Prado

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Nieuws / Expositie

Wie de succesvolle expositie over Jheronimus Bosch in eigen land gemist heeft en de werken van deze kunstenaar toch nog met eigen ogen wil zien, krijgt een nieuwe kans in Spanje. In het Prado in Madrid opent vandaag Bosch. The 5th Centenary Exhibition voor publiek.

Jheronimus Bosch, De Tuin der Lusten, drieluik, Museo del Prado, Madrid.
Jheronimus Bosch, De Tuin der Lusten, drieluik, Museo Nacional del Prado, Madrid.

Koning Felipe en koningin Letizia van Spanje openden de tentoonstelling gisteren, in aanwezigheid van prinses Beatrix. De oud-vorstin woonde de feestelijkheden bij omdat Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) een Nederlandse kunstenaar was. Hij woonde zijn hele leven in Den Bosch en maakte daar ook al zijn werk. Net als die in zijn thuisstad vindt ook de expositie in Madrid plaats naar aanleiding van zijn 500ste sterfdag.

Het museum noemt de expositie de compleetste tot nu toe. En wat het aantal getoonde schilderijen betreft, zou het daar gelijk in kunnen hebben, want in tegenstelling tot in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch is ditmaal De Tuin der Lusten wel te zien. Dit drieluik hangt normaal ook al in het Prado en het wordt nooit uitgeleend. In Den Bosch hingen 18 van de 25 bewaard gebleven schilderijen en 19 van de 20 tekeningen. Het Prado toont 21 schilderijen.

 

Expositiezaal met de Hooiwagen. Foto © Museo Nacional del Prado.
Expositiezaal met de Hooiwagen. Foto © Museo Nacional del Prado.

 

Het Prado toont ook twee andere schilderijen uit eigen collectie, die het terugtrok uit de tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum. Dat deed het uit onvrede over de conclusies van het Bosch Research and Conservation Project, dat alle werken van Bosch uitvoerig onderzocht. Volgens het onderzoeksteam zijn De verzoeking van de heilige Antonius en Keisnijding niet van de hand van Bosch zelf. Het Madrileense museum denkt daar anders over en heeft ze in de expositie opgenomen als echt werk van Bosch.

Behalve schilderijen en tekeningen van Bosch bevat de tentoonstelling ook werk van tijdgenoten en navolgers. In totaal zijn er ruim vijftig werken te zien.

Jheronimus Bosch, Boommens, Albertina, Wenen.
Jheronimus Bosch, Boommens, Albertina, Wenen.

Het Prado verwacht veel bezoekers en is daarom dagelijks twee uur langer open: van 10 tot 20 uur (vrijdag en zaterdag van 10 tot 22 uur en op zondag 10 tot 21 uur). Vermoedelijk geen onverstandige beslissing, want de tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch was zeer succesvol. Niet minder dan 421.700 belangstellenden namen een kijkje. Nooit eerder bezocht zoveel mensen een tentoonstelling in dat museum.

El Bosco. La exposición del V centenario (Bosch. The 5th Centenary Exhibition), t/m 11 september in Museo Nacional del Prado, Madrid, Spanje

Zie ook: Meesterlijke expositie over genie Jheronimus Bosch

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share