Geen categorie

Belangrijke glascollectie naar Gemeentemuseum Den Haag

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

Nieuws

Gemeentemuseum Den Haag heeft onlangs een belangrijke glascollectie in langdurig bruikleen gekregen. Het gaat om de verzameling Tsjechisch-Slowaaks glas van Sam J. Jonker (1930-2009).

Gedurende dertig jaar bouwde Jonker, samen met Valentine Zaremba, een indrukwekkende collectie glaskunst uit het voormalige Tsjecho-Slowakije op. De verzameling die ruim honderd objecten telt, is uniek voor Nederland en geniet ook internationaal een grote reputatie.

Jonker was een bekend figuur in de wereld van verzekeraars. Hij was lid van de raad van bestuur van Nationale Nederlanden en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. Toen in 1992 het nieuwe hoofdkantoor van Nationale Nederlanden aan het Weena in Rotterdam werd gerealiseerd, ontwierp Vaclav Cígler (1929) op zijn initiatief een maar liefst 26 meter hoge glassculptuur voor de hal. Als voorzitter van het Verbond gaf Jonker de Slowaakse glaskunst een nieuwe impuls door in het nieuwe kantoor in de Haagse wijk Mariahoeve werk van Zora Palová (1947) en haar echtgenoot Stepan Pala (1944) te plaatsen.

Al deze werken zijn gemaakt van optisch glas. Als geen ander weten Tsjechische en Slowaakse glaskunstenaars de vergrotende, verkleinende en verkleurende effecten van het optische glas uit te buiten. Door de werking van licht en de verandering van gezichtspunt levert één object veel verschillende verschijningsvormen op.

Štĕpán Pala, Growth, 1995, gegoten, verzaagd, gepolijst optisch glas, verlijmd, d. 35 cm. Collectie Jonker-Zaremba. Foto: Erik en Petra Hesmerg.
Štĕpán Pala, Growth, 1995, gegoten, verzaagd, gepolijst optisch glas, verlijmd, d. 35 cm. Collectie Jonker-Zaremba. Foto: Erik en Petra Hesmerg.

De collectie van Jonker en Zaremba is ondergebracht in de Stichting Modern Glas die haar dus in langdurig bruikleen aan het Gemeentemuseum Den Haag  heeft gegeven. Vanaf 14 november wordt een deel van de verzameling getoond aan het publiek.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share