Geen categorie

Stripschapprijs voor Barbara Stok

0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second

Cover Dan Maak je maar zin (2009), uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar.

Barbara Stok (1970) krijgt dit jaar de Stripschapprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor striptekenaars. Zij is daarmee de eerste vrouw die deze onderscheiding in de wacht heeft gesleept.

Stok debuteerde in 1996 met de in eigen beheer uitgegeven strip Barbaraal 1. Haar getekende verhalen zijn altijd autobiografisch. Je geld of je leven (2003) handelt bijvoorbeeld over haar werk als journalist en fotograaf, en in Op tour door Spanje (2007) beschrijft ze haar avonturen tijdens de tournee door Spanje met haar punkband. Dit jaar verscheen Dan maak je maar zin, waarin Stok werk dat ze in de afgelopen jaren in opdracht maakte zodanig heeft gebundeld dat het ook een langer verhaal vertelt. Ze beschrijft de twijfels van een dertiger, die na de dood van haar zwager op zoek gaat naar de zin van het bestaan.

Haar voorbeelden zijn buitenlandse collega’s als Joe Matt en Chester Brown, maar in tegenstelling tot deze Amerikaanse auteurs laat ze haar kritische zelfbeschouwing nooit omslaan in zelfverachting, wat haar werk des te aantrekkelijker maakt. Op haar beurt inspireert Stok zelf weer een nieuwe generatie stripmakers. Haar autobiografische onderwerpen en naïeve tekenstijl hebben in de laatste jaren veel navolging gekregen.

Haar strips verschijnen in bladen als Dagblad van het Noorden, HP/De Tijd en One. Stok ontvangt de Stripschapprijs 2009 op 26 september tijdens De Stripdagen in Houten.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share