Geen categorie

Raw Art Fair, een verademing

0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

Recensie

Jong, fris, verrassend en vernieuwend noemt Raw Art Fair zichzelf en dat is niet eens overdreven. De kunstbeurs, die dit jaar zijn tweede editie beleeft, is een verademing tussen zijn al gevestigde collega-beurzen.

Verschillende Chinese fietsjes, door Lieke Jildao de Jong.

Dat dit evenement in de Rotterdamse wijk Katendrecht anders is, wordt al duidelijk bij de kassa, in de setting van een gezellig eetcafé. Terwijl de kaarten – lees: polsbandjes – worden afgehaald, klinkt muziek op de achtergrond. Verzorgd door een artiest of dj. De beurs zelf vindt plaats in een gebouw dat bij de naam past: het rauwe Pakhuis Santos, een voormalig koffiepakhuis uit 1903.

Een vervaarlijk ogende steiger voert naar de verschillende verdiepingen waar galeries en kunstenaars kunst tonen. Mensen met een ernstige vorm van hoogtevrees vinden de klim naar boven vermoedelijk geen pretje, maar de ongewone toegang draagt bij aan de charme van de beurs.

Een werk van Max Zorn.

En eenmaal binnen is die klim snel vergeten. Raw Art Fair is een heerlijke verzameling van hedendaagse kunst. Van vrij klassiek tot heel modern en van opgezette aangeklede dieren tot schilderijen in uiteenlopende stijlen. Verwondering en een (glim)lach liggen er constant op de loer. Een eekhoorn in balletkostuum zie je immers niet dagelijks. Evenmin als twee copulerende wezens met hazenoren.

Nick Gentry, Cybernetic Crossover.

De beurs toont goed aan hoe veelzijdig kunst kan zijn en ook dat een schilderskwast niet per se nodig is voor artistieke expressie. Max Zorn ‘schildert’ bijvoorbeeld met plakband. Speciaal voor de gelegenheid maakte hij twee werken met typisch Rotterdamse voorstellingen. En van Nick Gentry is een prachtig portret te zien dat is samengesteld uit floppydisks.

De Raw Art Fair heeft plaats op de eerste drie verdiepingen van Pakhuis Santos, maar klim na het bezoek gerust nog tweemaal een verdieping verder voor nog meer moois. De bovenste etages staan namelijk in het teken van de Raw China Expo. Hier wordt kunst getoond van Chinese kunstenaars en Europese collega’s die zich door China laten inspireren. Katendrecht is een toepasselijke locatie voor een dergelijke tentoonstelling, want daar was het dat ruim een eeuw geleden zich de eerste Chinezen in Nederland vestigden.

Raw Art Fair, t/m 10 februari in Pakhuis Santos, Brede Hilledijk 95, Rotterdam

Raw China Expo, t/m 9 maart in Pakhuis Santos, Brede Hilledijk 95, Rotterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share