Geen categorie

Uitgeleende Mondriaan weer even terug in Den Haag

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

In de tentoonstelling Aan Zee toont Gemeentemuseum Den Haag vanaf 14 juli werk dat verschillende kunstenaars ooit maakten op het voormalige Zeeuwse eiland Walcheren. Een van de schilderijen is Piet Mondriaans Zomer, Duin in Zeeland, dat het Guggenheim Museum in New York al jaren in bruikleen heeft en speciaal voor deze gelegenheid weer even thuiskomt.

Piet Mondriaan, Zomer, Duin in Zeeland, 1910, Gemeentemuseum Den Haag, permanent in bruikleen bij Guggenheim Museum, New York.

Het Guggenheim heeft het schilderij sinds begin jaren zeventig permanent in bruikleen van het Gemeentemuseum, samen met Stilleven met Gemberpot I en Stilleven met Gemberpot II. Het Amerikaanse museum kan hierdoor de ontwikkeling van Mondriaan beter over het voetlicht brengen.

Als tegenprestatie heeft het Gemeentemuseum twee topwerken van Wassily Kandinsky permanent te leen. Deze belangrijke aanvullingen op de collectie Duits expressionisme zijn te zien in de vaste opstelling Ontdek het Moderne. Het Gemeentemuseum noemt deze uitwisseling een mooi voorbeeld van hoe musea internationaal de handen ineen kunnen slaan.

Zomer, Duin in Zeeland keerde slechts één keer eerder terug naar Den Haag, voor een grote Mondriaantentoonstelling in 1994. Nu, 24 jaar later, is het schilderij opnieuw even ‘thuis’.

Mondriaan maakte het schilderij in 1910, tijdens een van zijn bezoeken aan de Zeeuwse kust. Hij kwam daar sinds 1908 vaker. In Zeeland brak Mondriaan met tradities en gaf hij zich over aan het experiment. Volgens het Gemeentemuseum is zijn Zeeuwse periode dus een belangrijke fase in zijn weg naar abstractie.

Aan Zee, 14 juli t/m 18 november in Gemeentemuseum Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share