Geen categorie

Expositie over tekenaar Winnie de Poeh in Huis Doorn

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

Zijn naam zegt menigeen wellicht weinig, maar Ernest Howard Shepards bekendste creatie kent bijna iedereen. Hij was het die Winnie de Poeh uit de boeken van A.A. Milne een gezicht gaf. In Museum Huis Doorn opent vandaag een tentoonstelling over deze Britse tekenaar.

Refugees on the Road © E H Shepard, reproduced with permission of The Shepard Trust & Curtis Brown Group Ltd.

Ernest Howard Shepard (1879-1976) werkte sinds 1904 als illustrator. Hij maakte humoristische tekeningen voor diverse boeken en het tijdschrift Punch. In de zomer van 1915 meldde hij zich voor de militaire dienst en maakte vervolgens als artillerieofficier van de 105e Siege Battery of the Royal Garrison Artillery de Eerste Wereldoorlog actief mee, van 1916 tot het eind op 11 november 1918.

Zijn eenheid streed in verschillende slagen, waaronder de Slag aan de Somme en de op 31 juli nog herdachte Slag bij Passendale in 1917. Na de oorlog bleef Shepard – inmiddels majoor – nog tot maart 1919 in dienst, om buitgemaakt geschut te registreren.

Poeh en Knorretje © E.H. Shepard. Colouring of the illustrations by Mark Burgess. Copyright © 1989 Egmont UK Limited. Reproduced with permission of Curtis Brown Group Limited, London on behalf of The Shepard Trust.

In de jaren na de Eerste Wereldoorlog maakte Shepard zijn beste werk. Bijna direct na zijn terugkeer in Engeland kreeg hij opdracht om verschillende boeken te illustreren. In 1921 trad hij toe tot de redactieraad van het tijdschrift Punch en via een ander lid kwam hij in contact met Alan Alexander Milne. Die vroeg hem in 1924 als illustrator van diens gedichtenbundel When we were very young. Twee jaar later verscheen Milnes eerste boek over Winnie de Poeh, waarvoor Shepard ook de tekeningen maakte.

Museum Huis Doorn toont onder meer negentig originele tekeningen van Ernest Howard Shepard. Het gaat om zowel tekeningen uit de Eerste Wereldoorlog als illustraties voor de boeken over Winnie de Poeh. Ze zijn voor het eerst buiten het Verenigd Koninkrijk te zien.

Kunstenaar in oorlogstijd, 11 augustus t/m 10 december in Museum Huis Doorn

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share