Geen categorie

Tom Claassen maakt 10 meter hoog beeld voor Lowlands

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Een 10 meter hoog beeld is volgend weekend een blikvanger op Lowlands. Beeldhouwer Tom Claassen maakte het in opdracht van het driedaagse festival en Museum de Fundatie.

Het beeld Mikkel stelt een ridderfiguur voor en is opgebouwd uit een stapeling van onderdelen die doen denken aan kiezels of stenen. Het lijkt of Claassen de rondgevormde delen van het lijf nonchalant op elkaar heeft geplaatst, zoals toeristen steenmannetjes maken in de bergen om de zwaartekracht te trotseren. In werkelijkheid bevestigde hij de kolossale delen, geboetseerd uit piepschuim en overspoten met kunststof en zilvergrijze verf, met een stalen frame.

Tom Claassen bij zin beeld Mikkel.

Tom Claassen (1964) is bekend van zijn monumentale beelden in de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de konijnen bij de Kunsthal in Rotterdam en de olifanten langs de snelweg bij Almere. Voor grote sculpturen gebruikt hij geen brons, maar vergankelijk gips, plooibaar textiel, piepschuim of industrieel aluminium.

Al eerder deden Museum de Fundatie en Lowlands gezamenlijke kunstaankopen. Zo maakte het duo Heringa/Van Kalsbeek in 2008 het werk Prolong en Ronald Westerhuis vervaardigde in 2011 Rawsome. Het jaar daarop produceerde David Bade Ins Blaue en in 2013 betrad het Lowlandspubliek het festivalterrein via een enorme triomfboog van Yasser Ballemans.

De monumentale sculpturen maken deel uit van de kunstcollectie van de provincie Overijssel. Nadat ze drie achtereenvolgende jaren op het festivalterrein van Lowlands staan, verhuizen ze permanent naar de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis in Wijhe, dat onderdeel is van de Fundatie. Dat geldt ook voor Mikkel, dat daar na Lowlands een prominente plek krijgt. Op vertoon van het polsbandje van het festival mogen Lowlandsbezoekers de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis tot en met 31 oktober gratis bezoeken.

A Campingflight to Lowlands Paradise, 18 t/m 20 augustus in Biddinghuizen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Tom Claassen maakt 10 meter hoog beeld voor Lowlands

  1. Erg gaaf om zo iets te maken wij zijn erg trots is wel weer een uitdaging. Maandag gaat Mikkel uit onze hal en laden we hem op een dieplader. En om half 9 zijn we aanstaand in Biddinghuizen

Comments are closed.