Geen categorie

Topstuk Museum De Lakenhal langdurig te zien in Rijksmuseum

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Nieuws

Het Laatste Oordeel, het zestiende-eeuwse meesterwerk van Lucas van Leyden uit de collectie van Museum De Lakenhal is vanaf medio 2015 te zien in het Rijksmuseum. Daar blijft het hangen tot 2017. Het is voor het eerst in 487 jaar dat het altaarstuk buiten Leiden te zien zal zijn. Aanleiding voor de tijdelijke verhuizing is de restauratie en uitbreiding van De Lakenhal.

Lucas van Leyden, Het Laatste Oordeel.

Het Laatste Oordeel krijgt een plek in de eregalerij van het Rijksmuseum. “Het is fantastisch dat volgend jaar het meesterwerk van de zestiende eeuw uit De Lakenhal komt te hangen naast het meesterwerk van de zeventiende eeuw in het Rijksmuseum”, aldus Wim Pijbes, hoofddirecteur van dat museum.

De verhuizing van Het Laatste Oordeel is onderdeel van een langdurig samenwerkingsverband tussen Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum. De musea gaan bijvoorbeeld materiaaltechnisch onderzoek doen naar Leidse schilderkunst uit de zestiende eeuw uit beider collecties. Ook staat er historisch onderzoek doen naar productie- en handelsnetwerken in Leiden en Amsterdam op het programma. Daarin zal de relatie tussen innovatie en handel in de zeventiende eeuw centraal staan.

Een derde onderzoek richt zich op de relatie tussen kunst en wetenschap. Dit wordt onderzocht in het kader van tentoonstellingen in Leiden en Amsterdam in 2019. Hierbij zal ook worden samengewerkt met Museum Boerhaave en Universiteit Leiden.

Een coulant wederzijds bruikleenverkeer is ook onderdeel van de samenwerking. Zo is in Museum De Lakenhal vanaf 2017 een deel van de collectie van het Rijksmuseum permanent te zien.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share