Geen categorie

S.M.A.K. looft Jan Hoet

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws

Het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent laat weten aangeslagen te zijn door het overlijden van diens stichter Jan Hoet. Deze overleed afgelopen nacht op 77-jarige leeftijd. Op diens website looft het museum de Vlaming, die ook wel kunstpaus werd genoemd.

Hoet (1936-2014) richtte in 1975 Museum voor Hedendaagse Kunst op, de voorloper van S.M.A.K. Het beschikte niet over een eigen gebouw, maar mocht van het Museum voor Schone Kunsten enkele zalen en kantoorruimte gebruiken. “In Gent was er wel een collectie aan hedendaagse kunst, maar geen gebouw dat als museum voor deze collectie kon dienen”, zei Hoet zelf daarover.

Dat gebouw kwam er uiteindelijk in 1999 en toen kreeg het museum ook zijn huidige naam. “Jan Hoet slaagde er in om het statische van een museum en de levendigheid van jonge kunstenaars en hedendaagse kunst op een unieke manier met elkaar te verenigen”, aldus het museum in diens lofrede.

In 2003 nam Hoet afscheid van het S.M.A.K. en stichtte hij in Duitsland het museum Marta Herford. Bij het S.M.A.K. zijn ze hem niet vergeten en morgen opent daar een condoleanceregister.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share