Geen categorie

59 miljoen voor Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 0 Second

Nieuws

Een schilderij van Vincent van Gogh was gisteren de grote blikvanger op een veiling bij Sotheby’s New York. Een Aziatische privéverzamelaar betaalde omgerekend 59,6 miloen euro voor L’Allée des Alyscamps. Vooraf schatte het veilinghuis het werk op 35,9 miljoen.

De voorstelling toont een laan bij de Romeinse begraafplaats Alyscamps in Arles. De plek was bekend onder kunstenaars. Velen van hen, die tijd doorbrachten in de Zuid-Franse plaats, bezochten de locatie om er te schilderen.

Vincent van Gogh (1853-1890), L’Allée des Alyscamps, 1 november 1888.
Vincent van Gogh (1853-1890), L’Allée des Alyscamps, 1 november 1888. Foto: Sotheby’s.

Van Gogh schilderde het doek op 1 november 1888. Hoogstwaarschijnlijk verkeerde hij op dat moment in het gezelschap van zijn vriend Paul Gauguin. Beide kunstenaars schilderden in de herfst van dat jaar gedurende twee maanden samen. Op dezelfde dag maakte ook Gauguin een schilderij van hetzelfde onderwerp. Dit hangt in het Sompo Japan Nipponkoa Museum of Art in Tokio.

De laatste keer dat een groot publiek de nu geveilde Van Gogh kon bewonderen, was in 2014 in het Parijse Musée d’Orsay. Daar maakte het deel uit van de expositie Van Gogh / Artaud. Le suicidé de la société.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share