Geen categorie

Papier als kunst

0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second

Expositie

Papier is een alledaags materiaal dat iedereen in enige vorm wel in huis vormt. Echter meestal niet als kunst. Toch leent het zich daar wel degelijk voor, zoals momenteel te zien is in het Gorcums Museum. Twintig Nederlandse kunstenaars tonen daar hun creaties van papier.

Werk van Marian Smit.
Werk van Marian Smit.

 

De kunstwerken variëren van ingetogen tot extravert en hebben een veelheid aan vormen en kleuren. Het museum toont sculpturen, maar ook installaties, zoals het werk dat Maurice Christo van Meijel en Marian Smit samen maakten.

Boukje Voet transformeert boeken tot creaties, waarbij de vorm vaak verwijst naar de inhoud van het boek. Zo maakte zij van het boek Bloemen, Grassen en Takken een rangschikking van tak- en bloemvormen. De natuur speelt ook een grote rol in het werk van Frits Achten. Met papierpulp en lijm bouwt hij laag voor laag aan zijn creaturen.

Boukje Voet, Boek 9.1.
Boukje Voet, Boek 9.1.

Als een ‘ruimtelijk portrettist’ maakt Peter Bes manshoge figuren, opgebouwd uit kartonnen tapijtrollen, passe-partoutkarton en vellen papier. Hij modelleert ze doorgaans naar eenzame zielen, zoals ontheemde Oost-Europeanen of emigranten. Ook Kuin Heuff laat zich inspireren door de mens. Zij schildert portretten op vaak reusachtig formaat. Daarna versnijdt zij het werk, waarbij het mes de kwaststreken volgt. Het geschilderde beeld neemt ze daarmee deels weg, zodat er lijnenspel overblijft.

Papier in de hoofdrol – Nederlandse papierkunst van nu, t/m 13 september in het Gorcums Museum, Gorinchem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share