Geen categorie

Lucebert was nazisympathisant, aldus biografie

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Lucebert (1924-1994) had in de Tweede Wereldoorlog nazisympathieën. Ook schreef hij brieven met een antisemitische strekking. Dit blijkt uit een nieuwe biografie die komen zondag wordt gepresenteerd in het Stedelijk Museum.

Omslag van de biografie.

Biograaf Wim Hazeu kreeg brieven in handen die Lucebert – toen nog gewoon Lubertus Jacobus Swaanswijk – in 1943 en 1944 schreef aan een jeugdvriendin, meldt de Volkskrant. Sommige ondertekende hij met “Sieg Heil!” en “Heil Hitler!” In een van de brieven stond de volgende zin: “Eerst wanneer alle Germaansche stammen verenigd zijn zal de Jood geen gelegenheid meer hebben bloed tegen gelijk bloed op te zetten”.

Hazeu ontdekte ook dat Swaanswijk zich op 4 juni 1943 vrijwillig meldde bij de Arbeitseinzats en vervolgens aan de slag ging bij een springstoffabriek in Appolensdorf aan de Elbe. Daar bleef hij werken tot mei 1944. Zelf hield Lucebert altijd vol dat hij daar gedwongen werkte, aldus het Parool.

Het nieuws wierp bij het Stedelijk Museum enkele nieuwe vragen op. Moet het museum wel een ‘foute’ kunstenaar presenteren? En hoe wil het Stedelijk in de toekomst met het werk van Lucebert omgaan? Het museum volgt de schrijver en beeldend kunstenaar al sinds 1949 en bezit de grootste Lucebert-collectie ter wereld. Die bestaat uit 976 werken en een uitgebreid archief.

Vanwege de onthullingen koppelt het de boekpresentatie op zondag 11 februari daarom aan een debat. Daarbij gaan Margriet Schavemaker (hoofd Educatie, Interpretatie en Publicaties van het Stedelijk), Emile Schrijver (directeur Joods Historisch Museum) en schrijver Marcel Möring in gesprek over de betekenis van de onthullingen en over hoe we Luceberts werk voortaan moeten wegen.

De biografie Lucebert verschijnt bij uitgeverij De Bezige Bij

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share