Geen categorie

De Amsterdamse jaren van Walasse Ting

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second
Walasse Ting, Zonder titel, 1987.

Walasse Ting (1928-2010) geldt als een van de belangrijkste Chinese kunstenaars van de afgelopen eeuw. Vanaf 1989 woonde afwisselend in Amsterdam en New York. Een tentoonstelling in Museum Jan van der Togt belicht zijn Amsterdamse jaren.

Ting verliet China in 1946, woonde even in Hongkong en vestigde zich in 1953 in Parijs waar hij zijn experimenten in zijn werk met inkt op papier voortzette. Daar ontmoette hij Sam Francis, Joan Miró, Karel Appel, Asger Jorn en Pierre Alechinsky. Het werk van Ting werd toen duidelijk beïnvloed door de expressie van de Cobrabeweging.

In 1957 vestigde hij zich in New York, waar zijn werk in vorm en kleurgebruik kenmerken kreeg van popart en het abstract expressionisme. Hij ontmoette daar Andy Warhol en raakte bevriend met Tom Wesselman. In de Amerikaanse stad deelde hij een atelier met Appel.

De laatste twintig jaar van zijn leven werkte hij dus veel in Amsterdam. Het werk uit deze periode kenmerkt zich door felle tropische kleuren waarin Chinese symboliek verwerkt zijn, zoals lotusbloemen en patronen.

Het museum toont ongeveer tachtig werken en persoonlijke ansichtkaarten en foto’s. Samen met nooit eerder vertoond filmmateriaal geven die een inkijk in het flamboyante leven van deze kunstenaar.

Walasse Ting: The Amsterdam Years, t/m 15 april in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share