Geen categorie

Tweeten naar een kunstwerk

0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Het Stedelijk Museum toont vanaf 16 mei vier interactieve installaties. Bezoekers mogen meer doen dan alleen kijken. Een actieve deelname is zelfs gewenst. De installaties reageren namelijk op beweging, aanraking of tweets.

Daan Roosegaarde, Dune, 2006-2013, interactieve installatie met leds, Foto: Studio Roosegaarde.

Dune (2013) van Daan Roosegaarde is een interactief landschap van licht, dat reageert op beweging en aanraking. Het werk is gemaakt van gerecycled kunststof en leds, die door interactieve software worden aangestuurd. Dune is geïnstalleerd langs de Maas In Rotterdam en was eerder onder meer te zien in het Victoria and Albert Museum. De nieuwe versie in het Stedelijk is groter dan ooit.

Van het Londense duo Hellicar & Lewis toont het Stedelijk drie interactieve installaties. The Hello Cube (2012) ontwikkelden de twee kunstenaars samen met kinderen uit verschillende wijken in Londen, ter gelegenheid van de Yayoi Kusama-tentoonstelling in Tate Modern in die stad. Het bestaat uit een object, The Cube, en een projectie die laat zien wat er binnen gebeurt. Door te tweeten naar @thehellocube kan een ieder datgene wat in The Cube gebeurt en op het scherm wordt getoond naar zijn of haar hand zetten.

Feedback (2010) is geïnspireerd door lachspiegels. De software maakt een digitaal beeld, afhankelijk van de bewegingen die iemand maakt. De installatie documenteert de beelden, zodat ze later hergebruikt kunnen worden.

Somantics (2010) tenslotte, is een serie van verschillende softwaremodules, bedoeld om autistische kinderen bewust te laten worden van de mogelijkheden van hun lichaam, meer zelfvertrouwen te geven en onafhankelijker te maken. De bezoekers kunnen voor de camera bewegen en kijken hoe dit de vormen in de projectie beïnvloedt.

De tentoonstelling Touch and Tweet! is onderdeel van de samenwerking tussen het Stedelijk Museum en What Design Can Do. Dat is een jaarlijks internationaal evenement over de impact van design op onze maatschappij.

Touch and Tweet!, 16 mei t/m 1 september in het Stedelijk Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share