Geen categorie

Onderzoek in dans naar populariteit nieuwsfoto’s

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

Het internet staat vol met foto’s van nieuwsgebeurtenissen. Het ene beeld van hetzelfde feit is echter populairder dan het andere. In een multimedia-installatie nemen beeldend kunstenaar Coralie Vogelaar en choreograaf Marjolein Vogels deze verschillen onder de loep.

Tekst: Evert-Jan Pol

Detail uit installatie Recognized / Not Regocnized van Coralie Vogelaar en Marjolein Vogels.

Uit verschillende persfotodatabases selecteerde Vogelaar foto’s van de tien meest verslagen nieuwsfeiten van de afgelopen vijf jaar. Dit resulteerde in een collectie van zo’n 85.000 beelden. Daar liet ze herkenningssoftware van Google op los, om er achter te komen welke foto’s populair waren op internet en welke minder.

Met haar installatie Recognized / Not Recognized, nog tot en met 27 mei te zien tijdens (dans)festival Spring in Utrecht, wil ze de verschillen in populariteit verklaren. Dit doet ze onder meer met een negen minuten durende video waarin dansers op choreografie van Marjolein Vogels een aantal foto’s naspelen.

Op twee grote schermen naast elkaar dansen de dansers van foto naar foto. Op het rechterscherm beelden ze de foto’s uit die populair bleken op internet. Het linkerscherm toont de varianten die een stuk minder vaak voorkomen.

Detail uit installatie Recognized / Not Regocnized van Coralie Vogelaar en Marjolein Vogels.

Toeschouwers merken dat hun oog bijna automatisch de dans op het rechterscherm volgt. Dit komt doordat veel van die populaire beelden in ons onderbewuste liggen opgeslagen. Ze vertonen namelijk overeenkomsten met bekende westerse kunstwerken.

De video werpt ook de vraag op of wij als toeschouwers ook in de toekomst blijven bepalen welke beelden een iconische status krijgen en welke niet. Of dat een algoritme op internet die taak van ons zal overnemen.

Recognized / Not Recognized, t/m 27 mei in Stadsschouwburg Utrecht, als onderdeel van festival Spring

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share