Geen categorie

Expositie David Lynch in 2018 in Bonnefantenmuseum

0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht komt eind volgend jaar met een omvangrijke tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar en filmmaker David Lynch. Het museum deed de aankondiging in de week waarin het langverwachte derde seizoen van Lynch’ tv-serie Twin Peaks in première ging.

David Lynch in zijn atelier.

“David Lynch is onmiskenbaar een spilfiguur in de internationale film- en tv-wereld, maar zijn werk als beeldend kunstenaar is veel minder bekend. Terwijl Lynch zelf altijd heeft benadrukt dat hij zichzelf vóór alles ziet als een beeldend kunstenaar”, aldus Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum.

“Zijn beheersing en gebruik van een rijkgeschakeerd scala aan media en technieken, van schilderijen tot installaties, maken hem ook in die hoedanigheid invloedrijk. Het is een uitzonderlijke artistieke kant van Lynch, die nog maar zelden is belicht en in musea getoond. Daarmee past hij perfect in het beleid van het Bonnefantenmuseum dat zich richt op de ‘verborgen canon’.”

De solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum is de allereerste museale presentatie van het oeuvre van David Lynch in Nederland. Recent kocht het als eerste Nederlandse museum ook al een kunstwerk van de Amerikaan.

Still uit Six Men Getting Sick, 1967.

Hoewel het grote publiek David Lynch (1946) vooral kent als filmmaker, wilde hij aanvankelijk kunstschilder worden. Zijn eerste mentor was Bushnell Keeler, de vader van een jeugdvriend. Lynch was toen vijftien. Door hem raakte hij gefascineerd door het boek The Art Spirit van de Amerikaanse kunstenaar en leraar Robert Henri (1865-1929). Het boek werd de leidraad in zijn kunstenaarschap.

De Oostenrijkse expressionist Oskar Kokoschka was een van zijn voorbeelden. Hij as zelfs ooit de bedoeling dat hij een driejarige studie bij hem zou volgen. Toen die uiteindelijk niet doorging, meldde hij zich aan bij de Pennsylvania Academy of the Fine Arts in Phildelphia.

Daar zette hij de eerste stap naar een combinatie van twee werelden. Zijn verlangen om ‘bewegende schilderijen’ te maken resulteerde in 1967 in de korte stop-motionanimatiefilm Six Men Getting Sick, die hij projecteerde op een gebeeldhouwd scherm. In de volgende jaren verfijnde hij zijn visuele beeldtaal en maakte hij een aantal korte films. In 1977 was het surrrealistische Eraserhead zijn eerste speelfilm. In zijn latere filmwerken kwamen de veelzijdige en eigenaardige werelden van Lynch telkens terug. Van de duistere taferelen in Blue Velvet (1986) tot de onbewuste herhalingen in Lost Highway (1997) en het onverklaarbare in de cultserie Twin Peaks (1990-1991). Die serie heeft nu na 26 jaar een vervolg gekregen.

Lynch bleef altijd actief als beeldend kunstenaar. De tentoonstelling in het Bonnefantenmuseum presenteert het onderbelichte maar veelzijdige kunstenaarschap van Lynch in al zijn facetten. Er zijn dus ook vroege korte films te zien, waaronder het eerder genoemde Six Men Getting Sick. Verder zal de expositie bestaan uit schilderijen, foto’s, werken op papier, (geluids)installaties en sculpturale werken. De tentoonstelling loopt van november 2018 tot april 2019.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share