Geen categorie

42.000 kunstwerken in gemeentelijke depots

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

In depots van Nederlandse gemeenten liggen nog 42.000 kunstwerken, waar niets mee gedaan wordt. Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur onder 192 gemeenten. Gisteren besteedde het televisieprogramma hier aandacht aan.

Still uit het item van Nieuwsuur.
Still uit het item van Nieuwsuur.

 

Het werk stamt uit de tijd van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Kunstenaars konden op grond van deze regeling werk inleveren bij hun gemeente en kregen daar dan een vergoeding voor. De BKR ontstond in 1956, maar werd in 1987 afgeschaft. Ze was té populair geworden.

Veel van de gemaakte kunstwerken bevindt zich nu in gemeentelijke depots. Het grootste deel is in het bezit van drie gemeentes: Arnhem (2.100); Groningen (14.162) en Rotterdam (17.500). Maar er zijn ook gemeentes die helemaal geen BKR-werk meer hebben, zoals Utrecht. Die stad had er ooit 10.000.

Rotterdam is nu bezig met ontzameling. Met andere woorden: ze probeert een groot deel van de BKR-werken kwijt te raken. Gemeentes die er vanaf willen, moeten de werken eerst aanbieden aan de kunstenaars of musea. Als dat niet lukt, mogen ze de kunst vernietigen, maar ze kunnen de creaties ook overdragen aan Stichting Onterfd Goed in Den Bosch. Die verkoopt ze tegen aantrekkelijke prijzen door aan het publiek. Of hergebruikt ze.

Kijk het hele item van Nieuwsuur hier (vanaf 10:45).

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share