Geen categorie

Zelfportretten Aad Donker in Museum Jan van der Togt

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second
Zelfportret van Aad Donker.

Museum Jan van der Togt in Amstelveen wijdt een tentoonstelling aan het werk van Aad Donker. Aanleiding is En het wonder ben jij, de nieuwe roman van Eva Posthuma de Boer, die zij baseerde op het leven van Aad Donker.

Aad Donker (1967-1998) verwierf begin jaren negentig met zijn broers Gijs en Justus bekendheid als lid van het kunstenaarscollectief After Nature, waartoe ook Peter Klashorst, Jurriaan van Hall, Bart Domburg en Ernst Voss behoorden. Ze vonden hun inspiratie in de natuur en het expressionisme, en gooiden vooral hoge ogen met live performances, waarbij ze te midden van publiek grote doeken schilderden.

In 1994 werkte After Nature een paar maanden in een galerie in New York. Daar ontmoette Aad Donker zijn grote liefde, de Amerikaanse Amy, dochter van een van de rijkste kunstverzamelaars van dat moment. Toen de turbulente relatie met Amy strandde, verloor Aad de grip op zijn leven. Op 31-jarige leeftijd pleegde hij zelfmoord.

Donker documenteerde zijn leven in de vorm van vele dagboeken, brieven en ontelbare zelfportretten. Daarmee liet hij een rijk archief achter dat door Stichting Aad Donker voor deze tentoonstelling is opengesteld. Voor deze tentoonstelling maakte Eva Posthuma de Boer, samen met Gijs Donker, de oudste broer van Aad, een selectie uit de honderden zelfportretten die Aad Donker schilderde.

Aad Donker, t/m 12 augustus in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Een documentaire over Aad Donker is te zien via de site van de NPO.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share