Geen categorie

Dordrechts Museum koopt vroegste zelfportret Petrus van Schendel

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Nieuws

Het Dordrechts Museum heeft een bijzonder zelfportret van Petrus van Schendel gekocht. Het gaat om het vroegste zelfportret van deze romantische schilder.

Het portret bij lamplicht is altijd in het bezit van de familie van de kunstenaar gebleven. Ook is het waarschijnlijk het eerste nachtstuk van de in de negentiende eeuw internationaal succesvolle kaars- en lamplichtschilder.

Petrus van Schendel (1806-1870) is de belangrijkste negentiende-eeuwse schilder van nachtstukken of nocturnes. Hij is vooral bekend van marktscènes bij avond. In zijn eigen tijd behoorde hij tot de best betaalde schilders van Nederland. Hij verwierf nationale en internationale roem als fijnschilder van kaars- en lamplichttaferelen, wat hem de bijnaam ‘Monsieur Chandelle’ opleverde.

Petrus van Schendel (1806-1870), Zelfportret bij lamplicht, 1828, collectie Dordrechts Museum.

Het door het Dordrechts Museum aangekochte zelfportret schilderde hij in 1828. “Het is zoveel meer dan alleen een zelfportret”, aldus directeur Peter Schoon. “Het is een zelfbewuste jonge kunstenaar – hij was 22 jaar oud toen hij het schilderde – die ons aankijkt. Met prachtig licht, van die grote olielamp en met een sfeervol stilleven op de voorgrond. Het heeft een bijzondere, bijna internationale uitstraling.”

In de recente monografie van Van Schendel uit 2012 schrijft Jan de Meere over het zelfportret: “Het is alsof de kunstenaar hiermee duidelijk wil maken dat hij zijn ‘niche’ gevonden heeft: voortaan zou hij onderwerpen schilderen bij kunstlicht”. De prominente olielamp op het zelfportret is een sinumbralamp (lamp zonder schaduw), destijds een noviteit. Van Schendel was naast schilder ook uitvinder en had grote interesse in dergelijke vernieuwingen.

Het Dordrechts Museum kon het schilderij aankopen dankzij een bijdrage van de Vereniging Rembrandt.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share